machiavelli.ro

administratie.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

mineritmodern.ro

directorit.ro

   Resurse WEB / Marti, 06 Mai 2014

Arhive, biblioteci și muzee din Europa Centrală și de Sud-Est, interconectate digital

arhive_6.jpgArhive, biblioteci și muzee din Europa Centrală și de Sud-Est sunt interconectate digital, grație unui program implementat de Arhivele Naționale ale României, 'Linking the Neighbourhood', cu sprijinul Centrului Internațional pentru Cercetări Arhivistice - ICARUS.
"Arhivele Naționale participă la un proiect care își propune să pună alături instituții de arhive și cercetare din cuprinsul Europei în ideea de a facilita colaborarea lor și a face față erei digitale. Arhivele implementează deja de anul trecut un proiect cu asistență europeană în domeniul digitalizării și această conferință vine la timp ca să ne stimuleze activitatea noastră în acest sens", a declarat Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României.

El a explicat că pe portalul arhivistic european www.ap.net figurează peste 140 milioane de documente, introduse on line și liber accesibile, ce pot fi solicitate după cuvinte cheie (nume de localități, de personalități, instituții).

"Noi suntem inserați deocamdată în programul "Monasterium", care conține documentele medievale. Am intrat cu o colecție documentară de la Arhivele Naționale Centrale și dorim să accelerăm această contribuție în viitor și cu colecții documentare din cuprinsul întregii țării ", a precizat Drăgan.

La rândul său, Codruța Mihailovici, arhivist paleograf, a explicat că în cadrul programului Arhivele Naționale România a furnizat descrieri de documente și imagini. "Ne-au fost cerute documente foarte vechi, însă și un criteriu de colecție este elementul de autentificare, sigiliul. Avem documente vechi, dar și mai noi, ultimul este din 1910, o diplomă de conferire a unui titlu de doctor", a spus Mihailovici.

Ea a arătat că aceste documente nu mai pot fi date în cercetare oricum și oricând și se pot folosi aceste copii informale ale documentelor.

"Sunt imagini ale documentelor, dar și ale detaliilor. Sigiliile sunt fotografiate și pe față și pe verso și istoricii pot citi sursele primare, se poate face un zoom, ceea ce foarte important. Până acum am furnizat informații descrieri pentru 318 documente și peste 140 imagini, mai puține din cauza dotărilor tehnice. Proiectul continuă", a spus Codruța Mihailovici.

Centrul Internațional pentru Cercetări Arhivistice - ICARUS este o organizație profesională internațională care și-a început activitatea în Austria, al cărei scop este acela de a reuni într-un cadru comun schimburile de experiență între state. Sunt cooptate în acest proiect peste 40 de țări și peste 100 de instituții.

Din România mai participă la acest program de interconectare digitală cu țările europene Biserica Evanghelică de la Sibiu, având o arhivă foarte veche.

Aderarea Arhivelor Naționale ale României la rețeaua profesională ICARUS a fost realizată în 2010 și permite arhiviștilor români implicarea în proiecte arhivistice internaționale în cadrul programelor Uniunii Europene, participarea la discuții profesionale privind constituirea portalurilor electronice de arhivă, digitalizarea documentelor și crearea unei infrastructuri digitale a patrimoniului cultural european al arhivelor.

Un rezultat concret al acestor cooperări este constituirea deja a portalului MOM - www.monasterium.net -, o arhivă virtuală care oferă acces gratuit la documente medievale din variate fonduri și colecții europene, indiferent de locul de păstrare sau limba folosită la redactarea lor. Arhivele Naționale ale României participă, până în prezent, în cadrul proiectului Monasterium prin publicarea on-line a descrierilor și imaginilor documentelor din colecția "Peceți" și colecția "Secția Istorică". AGERPRES

Alte articole din Resurse WEB 
Newsletter

Idei pentru Lideri
Citate de Abraham Lincoln pentru comunicatori lincoln_abraham.jpg
Cel mai cunoscut preşedinte al Statelor Unite din secolul al XIX-lea, Abraham Lincoln, a fost izvor de inpiraţie pentru mulţi comunicatori timp de aproape două secole.
Pentru a aminti de înţelepciunea celui care a spus că “Votul este mai puternic decât glonţul”, PR Daily a “tradus” câteva dintre citatele care-l au ca autor pe cel de-al 16-lea preşedinte american.
Citatul saptamanii
Henry Ford - “Când totul pare a-ţi fi împotrivă, aminteşte-ţi că avionul decolează împotriva curentului, nu pe direcţia lui”
ford_henry.jpg
Interviu
Jacques Séguéla: “Publicitatea este o meserie a iubirii, nu o meserie a banilor” seguela_jacques.jpg
Jacques Séguéla, cunoscut drept guru-ul publicităţii franceze, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că publicitatea nu este o meserie care are drept scop banii, ci este un domeniu al iubirii şi pasiunii pentru creativitate.
Cu câteva zile înainte de a împlini 80 de ani, Séguéla a participat la Forumul de Afaceri Regional Franţa - Europa de Sud-Est care s-a încheiat miercuri la Bucureşti.
Cartea saptamanii
”Cei care schimbă”: o carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români care au reușit în lupta cu multinaționalele cei-care-schimba.jpg
”Cei care schimbă”, noua apariție editorială de la Publica, este prima carte care vorbește despre mecanismele și procesele de decizie ale primei generații de antreprenori români de după deșertificarea comunistă.
Mona Dîrțu și Andreea Roșca desăvârșesc cei 20 de ani petrecuți în presa de business cu o carte care desparte apele mediului de afaceri din România. ”Cei care schimbă” jocul ne prezintă poveștile acelor antreprenori români care au ales lupta în detrimentul cârdășiei, atenția pentru clienți în schimbul contractelor cu statul și pasiunea în locul șmecheriei. Istoriile City Grill, MedLife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și Bitdefender sunt cele care țes zestrea ADN-ului antreprenorial românesc de calitate.
Site-ul saptamanii
Portal EURES va fi lansat în 2014 EURES_new_website.jpg
EURES, portalul dedicat mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, va fi supus unei transformări la începutul anului 2014.
Portalul va avea o nouă aplicaţie „CV Online”, funcţii de căutare îmbunătăţite, un nou design grafic şi de interacţiune şi va fi mai uşor de folosit.
das-instalatii.ro

Afisari
counter