machiavelli.ro

administratie.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

mineritmodern.ro

directorit.ro

   Tehnologie / Miercuri, 14 Mai 2014

Utilizarea intensă a telefonului mobil poate fi riscantă pentru creier

convorbire.jpgUn nou studiu francez, publicat în revista 'Occupational and Environmental Medicine', confirmă faptul că riscul de a dezvolta anumite tumori cerebrale este mai mare la cei care stau ore întregi cu telefonul mobil lipit de ureche, relatează metronews.fr.
În studiu se subliniază din nou pericolele undelor electromagnetice, ce ridică de mulți ani semne de întrebare legate de impactul lor asupra sănătății, unul din efectele îngrijorătoare fiind apariția unor tumori cerebrale asociate cu folosirea telefoanelor mobile. Cercetătorii de la Institutul de sănătate publică, epidemiologie și dezvoltare (ISPED) din Bordeaux arată că riscul apare în cazul folosirii telefonului cel puțin o jumătate de oră pe zi.

Echipa de oameni de știință francezi a lansat în 2004 programul Cerenat, care constă în inventarierea tuturor tumorilor sistemului nervos central, benigne sau maligne, și analizarea posibilei lor legături cu factori din mediul înconjurător. Cercetătorii au corelat cazurile a 447 pacienți cu acest tip de patologie cu folosirea telefoanelor mobile. Datele au fost culese cu ajutorul unui chestionar detaliat.

Ancheta lor epidemiologică nu a confirmat o legătură între tumorile cerebrale și folosirea regulată a telefonului: nu s-a stabilit nicio diferență statistică între utilizatori și neutilizatori. În schimb, riscul este de două ori mai mare în cazul utilizatorilor intensivi. Prin 'intensiv' se înțelege în studiu o utilizare de 15 ore pe lună, adică o jumătate de oră pe zi.

Deocamdată nu există însă niciun studiu epidemiologic care să afirme categoric că utilizarea telefonului mobil crește riscul de tumori cerebrale. 'Nu înseamnă că toți oamenii care vorbesc la telefon fac tumori cerebrale', spune directorul ISPED, Roger Salamon. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasat în 2011 undele telefoanelor mobile drept 'posibil cancerigene pentru om', în categoria 2B, categoria inferioară din cele trei de clasare a agenților cancerigeni, după 'cancerigeni probabili' și 'cancerigeni dovediți'. AGERPRES

Alte articole din Tehnologie 
Newsletter

Idei pentru Lideri
Citate de Abraham Lincoln pentru comunicatori lincoln_abraham.jpg
Cel mai cunoscut preşedinte al Statelor Unite din secolul al XIX-lea, Abraham Lincoln, a fost izvor de inpiraţie pentru mulţi comunicatori timp de aproape două secole.
Pentru a aminti de înţelepciunea celui care a spus că “Votul este mai puternic decât glonţul”, PR Daily a “tradus” câteva dintre citatele care-l au ca autor pe cel de-al 16-lea preşedinte american.
Citatul saptamanii
Henry Ford - “Când totul pare a-ţi fi împotrivă, aminteşte-ţi că avionul decolează împotriva curentului, nu pe direcţia lui”
ford_henry.jpg
Interviu
Jacques Séguéla: “Publicitatea este o meserie a iubirii, nu o meserie a banilor” seguela_jacques.jpg
Jacques Séguéla, cunoscut drept guru-ul publicităţii franceze, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că publicitatea nu este o meserie care are drept scop banii, ci este un domeniu al iubirii şi pasiunii pentru creativitate.
Cu câteva zile înainte de a împlini 80 de ani, Séguéla a participat la Forumul de Afaceri Regional Franţa - Europa de Sud-Est care s-a încheiat miercuri la Bucureşti.
Cartea saptamanii
”Cei care schimbă”: o carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români care au reușit în lupta cu multinaționalele cei-care-schimba.jpg
”Cei care schimbă”, noua apariție editorială de la Publica, este prima carte care vorbește despre mecanismele și procesele de decizie ale primei generații de antreprenori români de după deșertificarea comunistă.
Mona Dîrțu și Andreea Roșca desăvârșesc cei 20 de ani petrecuți în presa de business cu o carte care desparte apele mediului de afaceri din România. ”Cei care schimbă” jocul ne prezintă poveștile acelor antreprenori români care au ales lupta în detrimentul cârdășiei, atenția pentru clienți în schimbul contractelor cu statul și pasiunea în locul șmecheriei. Istoriile City Grill, MedLife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și Bitdefender sunt cele care țes zestrea ADN-ului antreprenorial românesc de calitate.
Site-ul saptamanii
Portal EURES va fi lansat în 2014 EURES_new_website.jpg
EURES, portalul dedicat mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, va fi supus unei transformări la începutul anului 2014.
Portalul va avea o nouă aplicaţie „CV Online”, funcţii de căutare îmbunătăţite, un nou design grafic şi de interacţiune şi va fi mai uşor de folosit.
das-instalatii.ro

Afisari
counter