machiavelli.ro

administratie.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

mineritmodern.ro

directorit.ro

   Carte / Luni, 02 Iunie 2014

Volumul "Primul Război Mondial", de Lucian Boia, lansat duminică, de Humanitas, la Bookfest

boia_lucian_2.jpgO întâlnire cu istoricul Lucian Boia şi filosoful Gabriel Liiceanu prilejuită de lansarea volumului "Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări" a avut loc, duminică, la standul Humanitas, din cadrul Salonului Internaţional de Carte "Bookfest".
"O istorie fără Primul Război Mondial rămâne posibilă, măcar în planul strict al imaginarului. O istorie cu adevărat fabuloasă, fiindcă fără Primul Război Mondial nu s-ar fi petrecut o mulţime de evoluţii ulterioare. Lumea de azi ar arăta altfel. Desigur, singura istorie e cea care s-a petrecut: cu Primul Război Mondial la locul lui. Însă discuţia asupra alternativei nu e lipsită de interes în planul teoretic al istoriei: ne îndeamnă spre luarea în considerare a unui mecanism cauzal mai complex şi mai subtil, mai puţin tiranic şi mai puţin previzibil decât schema explicativă cu care s-au obişnuit istoricii", consideră Boia.

"Poate că am o doză de inconştienţă. Am făcut asta în mod natural şi scriind această carte nu m-am gândit niciodată că ea ar fi putut să dea naştere la proteste. Eu am fost doar sincer", a spus istoricul, explicând că volumul adună o parte din cercetările lui mai vechi, începute din anii '60, referitoare la românii din Transilvania, la Habsburgi ori la atitudinea Germaniei din Primul Război Mondial.

Lucian Boia a completat că a simţit nevoia de a scrie această "carte de interpretări", remarcând pregătirile din ţările participante la conflagraţie legate de împlinirea a 100 de ani de la declanşarea războiului, în care nu se amintea de România. "M-a interesat punerea în perspectivă europeană a evenimentelor Primului Război Mondial", a spus Boia, întrebându-se cum putem construi o Europă Unită, bazată pe istorii diferite. Gabriel Liiceanu a punctat că, faţă de ţările occidentale în care apar numeroase cărţi dedicate Primului Război Mondial la 100 de ani de la uriaşa conflagraţie, în România a apărut una, aceea a istoricului Lucian Boia.

"Pentru România, războiul a avut o influenţă hotărâtoare pentru constituţia ei, 45% din efectivele mobilizate pierind în conflagraţie", a spus Liiceanu, care a evidenţiat caracterul de coşmar al războiului "în care s-a căzut" dintr-o viaţă "paradisiacă" a Europei, anterioară marii încleştări.

Potrivit lui Liiceanu, Lucian Boia, care îmbină calităţile istoricului cu acelea ale filosofului istoriei, ne face să înţelegem acest fenomen, într-o "carte inteligentă" despre Primul Război Mondial, volum care a născut deja patimi. "Lucian Boia este un om de cultură care şi-ar da viaţa dacă ar fi pus să încalce logica adevărului", a spus Liiceanu, afirmând că istoricul critică, "deconstruieşte mitul, preferând adevărul istoriei". El a menţionat că despre lucrarea lansată s-a spus că nu era momentul să fie scrisă ori că aceasta este un eseu, afirmaţii vitriolate de filosof.

Lucian Boia (n.1944) este profesor emerit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană, spaniolă, italiană, poloneză, maghiară, coreeană.

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, profesorul Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie ("Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune") şi la imaginar ("Pentru o istorie a imaginarului"), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei.

În 1997, lucrarea sa "Istorie şi mit în conştiinţa românească" a stârnit polemici şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale. AGERPRES

Alte articole din Carte 
Newsletter

Idei pentru Lideri
Citate de Abraham Lincoln pentru comunicatori lincoln_abraham.jpg
Cel mai cunoscut preşedinte al Statelor Unite din secolul al XIX-lea, Abraham Lincoln, a fost izvor de inpiraţie pentru mulţi comunicatori timp de aproape două secole.
Pentru a aminti de înţelepciunea celui care a spus că “Votul este mai puternic decât glonţul”, PR Daily a “tradus” câteva dintre citatele care-l au ca autor pe cel de-al 16-lea preşedinte american.
Citatul saptamanii
Henry Ford - “Când totul pare a-ţi fi împotrivă, aminteşte-ţi că avionul decolează împotriva curentului, nu pe direcţia lui”
ford_henry.jpg
Interviu
Jacques Séguéla: “Publicitatea este o meserie a iubirii, nu o meserie a banilor” seguela_jacques.jpg
Jacques Séguéla, cunoscut drept guru-ul publicităţii franceze, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că publicitatea nu este o meserie care are drept scop banii, ci este un domeniu al iubirii şi pasiunii pentru creativitate.
Cu câteva zile înainte de a împlini 80 de ani, Séguéla a participat la Forumul de Afaceri Regional Franţa - Europa de Sud-Est care s-a încheiat miercuri la Bucureşti.
Cartea saptamanii
”Cei care schimbă”: o carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români care au reușit în lupta cu multinaționalele cei-care-schimba.jpg
”Cei care schimbă”, noua apariție editorială de la Publica, este prima carte care vorbește despre mecanismele și procesele de decizie ale primei generații de antreprenori români de după deșertificarea comunistă.
Mona Dîrțu și Andreea Roșca desăvârșesc cei 20 de ani petrecuți în presa de business cu o carte care desparte apele mediului de afaceri din România. ”Cei care schimbă” jocul ne prezintă poveștile acelor antreprenori români care au ales lupta în detrimentul cârdășiei, atenția pentru clienți în schimbul contractelor cu statul și pasiunea în locul șmecheriei. Istoriile City Grill, MedLife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și Bitdefender sunt cele care țes zestrea ADN-ului antreprenorial românesc de calitate.
Site-ul saptamanii
Portal EURES va fi lansat în 2014 EURES_new_website.jpg
EURES, portalul dedicat mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, va fi supus unei transformări la începutul anului 2014.
Portalul va avea o nouă aplicaţie „CV Online”, funcţii de căutare îmbunătăţite, un nou design grafic şi de interacţiune şi va fi mai uşor de folosit.
das-instalatii.ro

Afisari
counter